2012. június 5., kedd

Add már Uram, a nyarat!

Mit nekem te zordon Vérteseknek viharokkal vadregényes tája? (szép időnk van..)
Hová lettél, hová levél óh, nyaram ifjúsága? (valaki szóljon az időjárásnak, hogy nézzen már rá a naptárra, nyár eleje van!)
És mégis, nyárból számkivetve, lelkem sikoltva megriad: szabad-e írni Vértesek zord hegye alatt? (hát mi a fenét csináljak, most estem haza tornáról, meg sem tudok mozdulni, nem ehetek semmi nasit, marad a net..)
Kandallóm lángját fellobbantom (inkább kihagyom, kell a francnak a széndioxid-mérgezés..)
Jer hűséges ebem a lábamhoz telepedj iziben!(naná, hogy most rohant ki a kertbe..)
Bús lelkem fogva tartja zord időnk tele (fel kellett vennem egy felsőt, mert hangyányit fázom..).
Mivel űzzem el rosszkedvem telét? (valamivel fel kellene dobni ezt a kriptahangulatot..)
Elemózsiám mértékét felmértem (körülnéztem a hűtőben..)
Lelkem felvidulására, gyönge testem épülésére szamócát szereztem (torna után marad a gyümi, és csak egy kis adag epret találtam..)
Dicsőítsük a szamócát, mely megéve adja nekünk a reményt szebb időkre! (fincsi volt..)

Hogy ne csak én, hanem ti is felviduljatok, egyszerre két epres recept:

Epres quinoa:
Nem húzzunk a nózinkat! A quinoa nagyon fincsi, ha megfelelően felturbózzuk!

Hozzávalók:
- 3 1/2 dl tej
- 1 vaníliarúd
- 1 csipet só
- 15 dkg quinoa
- 20 dkg eper
- 4 evőkanál méz
- 1 evőkanál reszelt citromhéj (1 citrom reszelt héja)
Elkészítés:
Előző este összeforraljuk a tejet 5 dl vízzel, a vanília kikapargatott magjaival, az üres vaníliarúddal és a sóval. Hozzákeverjük a quinoát, és lefedve, néha megkeverve takaréklángon 25 perc alatt megfőzzük benne.
A megfőtt quinoából kiszedjük az üres vanílarúdat,és hozzáadjuk a mézet meg a citromhéjat, aztán elnegyedelve az epret. Elosztjuk tálkákban, és miután kihűlt, egy éjszakára a hűtőbe tesszük szundizni.

 A recept a Stahl-magazin különszámában jelent meg.




Na jó, adtunk az egészségnek, akkor most bűnözzünk!

Eper mousse torta


Hozzávalók:
Tésztához:
- 3 tojás
- 3 ek kristálycukor
- 3 ek liszt
- 1 tk sütőpor
Eper-mousse:
- 50 dkg eper
- 25 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszín
- 12 dkg cukor
- 2 cs lapzselatin (12 lap)
Elkészítés:
A piskótához a három tojást és a 3 ek cukrot habverővel fehéredésig keverjük (robotgéppel, szálkás izomra vágyók kézzel). Kanalanként hozzádolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet (na ne, három részletben rászóróm és ennyi..). Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. A piskótát hűlni hagyjuk.
A krémhez az epret megmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Egy mélyebb edénybe tesszük, rászórunk kb. 10 dkg porcukrot, egy ek citromlével meglocsoljuk, és néhány percig állni hagyjuk, majd összeturmixoljuk. A két csomag lapzselatint vízbe áztatjuk, majd miután megszívta magát, leöntöm róla a vizet, és alacsony hőfokon felolvasztom. Az eperpüréből néhány kanálnyit elkeverünk a zselatinnal, majd az egészet az eperpürébe keverjük, és habverővel alaposan összedolgozzuk.
A mascarponét és a kemény habbá vert habtejszínt szintén az eperpüréhez keverjük. A kihűlt tortalapra ráöntjük az epermousse-t (a sütőpapírtól azért előbb szabaduljunk meg), majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a krémet (kevésbé költőien: rázogat, ha kell néhányszor gyengéden asztalhoz csapkod).
Egy éjszakára irány a hűtő, másnap a torta tetejét csokiforgáccsal díszítjük.
Megcsodál, behamiz.

A receptet a fincsi.hu-n találtam.



Jó étvágyat! És irány a nyár!












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése