2012. július 31., kedd

Kardos smoothie

Emelem poharam az első magyar aranyéremre! Köszönjük Áron!
Amúgy a döntő elég uncsi volt: Áron és a tus jött, az olasz ment. Mire kettőt pillantottam, már örülhettünk is az aranynak. Így kell ezt csinálni! Már csak a sírás maradt nekünk a (kicsit hamis) Himnusz alatt. 
Ez a győzelem azért is nagyon fontos volt, mert a magyar vívók (fogalmam sincs mi a különbség a fegyvernemek között, nem is érdekel, lényeg az, hogy vívnak) csapatban nem jutottak ki az olimpiára, igazából senki nem várt tőlük komoly sikereket. És tessék! Újra él a remény, hogy újra a magyar kardot fogják félni az ellenfelek a páston!
De mikor is kezdődött a magyar kard legendája? Természetesen Londonban. Csak nem most, hanem egy kicsit régebben, 1908-ban. A sikerek alapja a Monarchia katonai kiképzése volt: a katonatisztek híresen jó vívókiképzést kaptak. Olyannyira, hogy egészen 1908-ig nem is engedték indulni őket az olimpián (akkor is csak egyéniben indulhattak). Ennek örömére mindjárt dupláztunk is: egyéniben és csapatban is miénk volt az arany: Dr. Fuchs Jenő nyerte az egyéni házidöntőt (a hatos döntőbe öt magyar került be, a döntőt két magyar vívta), majd a csapataranyat is a mi nyakunkba akasztották (jegyezzük fel a a magyar kardhegemónia megalapozóinak nevét: Werkner Lajos, dr. Gerde Oszkár, dr. Fuchs Jenő és dr. Tóth Péter).
1912-ben Stockholmban már egyéniben és csapatban is indulhattak a katonatisztek. Eredmény: a nyolcas döntőben hét magyar volt. Az egyéni döntőt ismét Fuchs Jenő nyerte. 
A többi pedig már történelem..Gerevich Aladár: 7 olimpiai arany, az utolsó 50 évesen! (Amikor megkérdőjelezték az indulását, ő kihívta a fiatalokból álló csapatot, és mindenkit legyőzött). Ali bácsi egy legenda: ő nyerte a legtöbb aranyérmet olimpián! Az ő fia volt Áron edzője, ha valaki figyelt, láthatta, hogy neki is megköszönte.
Napestig tudnám sorolni a ragyogó eredményeket (pl. 1992: Szabó Bence, 2000,2004: Nagy Tímea).
Aztán kezdett megszakadni a sorozat: Nemcsik Zsolt ezüstje, Vincze-Nébald Ildikó bronza szép eredmény, de mégse arany.. (az okokat laikusként én így látom: az edzők külföldön több pénzt és megbecsülést kapnak, tehát oda mennek, a versenyzők nem tudnak megélni csak a sportból, sportvezetési problémák stb)
Őszintén remélem, hogy ez a szép győzelem újra ráirányítja erre a tradicionális sportra a figyelmet, a problémákkal szembe nézünk, megerősítjük az utánpótlásunkat, visszacsábítjuk világszínvonalú edzőinket, és a magyar kard méltó lesz régi nagy híréhez! 
En garde!
Allez!

Mivel én antialkoholista vagyok, ezért egy smoothie-val koccintok a sikerre.

Mocca smoothie
Hozzávalók 4 főre:
- 4 dl tej
- 1 nagy (vagy két közepes) banán
- 4 ek méz (vagy cukor)
- 2 ek cukrozatlan kakaó
- 2 tk instant kávé
- 1 tk vanília
- 1 csésze (4 dl) tört jég
Elkészítés:
Irtó bonyolult: a jégen kívül mindent beleteszünk a turmixgépbe (a banánt felkarikázva), és hihetetlen fizikai erőt kifejtve néhány gombnyomással összeturmixoljuk a cuccot.
Na, és itt jön a kedvenc részem: a jégtörés! Tehát a mélyhűtőből kiveszünk egy csészére való jeget, ezeket átdobáljuk dupla nylonzacskóba, és teljes gőzzel hozzácsapjuk a konyhapulthoz! Nagyon jó feszültséglevezető! Miután jól kicsapkodtuk magunkat, akkor a megtört jeget is beletesszük a turmixgépbe, és ismét gombnyomásra adjuk a fejünket (és a kezünket). Ennyi! Vigyázat, gyorsan fogy!

A receptet a nosaltyn.hu-n találtam.

Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése