2012. július 23., hétfő

TömÖrkény

Egyperces.
Régen volt brownie, kéne sütni egyet. Tele van a hűtő sűrített tejjel, foglalja a helyet. A dió íze is hiánycikk volt mostanában. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a megfelelő recept a megfelelő helyen és időben került a megfelelő papírra. Hírül hoztam nektek, hogy megcselekedtük, amit megkövetelt a leírás. Tömör öröm!
A recept a barbikonyhaja.blogspot.hu-n lelhető fel (bocs Barbi, de valamiért nem talált rá a keresőd a receptre, ezért nem linkeltem be).
Csokis-diós karamellás szelet

Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg vaj
- 5 dkg kakaó
- 30 dkg cukor (na ja, ez brownie, ez van!)
- 2 tojás
- 22 dkg liszt
Hozzávalók a krémhez:
- 12 dkg vaj
- 2 tubus sűrített tej
- 2 ek méz
- 7 dkg cukor
- 6 dkg darált dió
A tetejére:
- 10 dkg étcsoki
- 10 dkg tejcsoki
- 1 ek olaj
- 2 dkg darált dió
Elkészítés:
Egy edényben megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a kakaót és a cukrot.
A tűzről levéve hozzákeverjük a tojásokat, majd a lisztet.
Sütőpapírral kibélelünk egy kisebb tepsit, úgy hogy körben kilógjon a papír. A sütőpapíros tepsibe öntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (tűpróba!-azaz nálam fogpiszkálópróba, merthogy én azzal szoktam ellenőrizni a süti állagát), majd kihűtjük. 
Felgyűrjük ruhánk ujját és nekifekszünk (nem, nem szó szerint!) a karamell elkészítésének.
A vajat megolvasztjuk egy edényben, hozzákeverjük a sűrített tejet, a mézet és a cukrot. Folyamatosan kevergetjük, ha elkezdett bugyogni, attól számított 20 percig főzzük, amíg karamellszínű nem lesz.
A krémhez keverjük a darált diót, és a sütire kenjük, majd rögtön berakjuk a hűtőbe.
Gőz felett megolvasztjuk az ét- és tejcsokit az olajjal, majd ráigazítjuk a megdermedt karamellrétegre, és rászórjuk a darált diót. Hűtőben pihiztetjük egy éjszakát, másnap kis szeleteket vágunk belőle (tényleg nagyon tömény!), és apránként elfalatozzuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése