2012. szeptember 18., kedd

Oroszországból, szeretettel

Kíváncsian figyelem Mautner Zsófi, azaz Chili&Vanília kreatív gasztronómiai projektjeit. Sorolhatnék nagyon sokat, de engem igazán az fogott meg, amikor tényleg nemes ügyhöz adta a nevét. 
Hogyan kapcsolható össze a gasztronómia és a menekültek ügye? Egyszerűen: a konyhán keresztül. Ha megismered egy másik nemzethez tartozó embertársad konyháját, sok mindent megtudsz arról a kultúráról, ahonnan érkezett, ezáltal jobban megismered, nyitottabbá válsz, vagyis elkezded elfogadni azt, akit a sors szeszélye Magyarországra sodort. 
Így főzünk mi – ez a címe a Menedék Egyesület és Mautner Zsófia együttműködéséből született szakácskönyvnek. A könyvben interjúkat olvashatunk külföldön született, de ma már Magyarországon élő emberekkel, akik néhány recepten keresztül bepillantást engednek szülőhazájuk konyhaművészetébe.
Érdekes sorsokat ismerhetünk meg, és különleges ételekkel találkozhatunk a könyv lapjain, amelyet le tudtok tölteni INNEN.
Amikor elolvastam a "könyvet", azonnal megtetszett a Csornij princ (szégyen,gyalázat, hogy már nem tudom leírni cirill betűvel, de legalább még értem a szavak jelentését, az is valami), azaz a Fekete herceg torta, ami lélekben Oroszhon vad, zord tájaira repít el bennünket. Az neve onnan ered, hogy a torta három lapja egyre sötétedik, az első réteg teljesen világos, a középső világosbarna, az utolsó pedig a hozzáadott két evőkanál keserű kakaótól szinte fekete. Kalóriabomba, de isteni finom, úgyhogy érdemes elkészíteni!

Indulhatunk a zene szárnyán Oroszországba?


Fekete herceg torta
Hozzávalók:
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 tubus sűrített tej
- 1 tojás
- 18 dkg rétesliszt
- 1 tk szódabikarbóna 1 tk citromlében feloldva
- 1+2 ek keserű kakaópor
- 1 dl tej
- 7,5 dl tejföl
- 10 dkg porcukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Keverőtálban géppel összedolgozzuk az olvasztott vajat, a sűrített tejet, a tojást. Hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát (amit citromlében oldunk fel, hogy felpezsegjen-nem semmi látvány!). A masszát három részre osztjuk: egyszer félbe, majd az egyik felét még egyszer elfelezzük. A három tortalapot (egy vastagabb, két vékonyabb) külön-külön sütjük ki. A nagyobb adag masszát (melyet egy kis tejjel lazítunk) 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük, melynek aljára sütőpapírt terítünk, és 15 percig sütjük. A következő adag tésztához egy ek kakaóport adunk, ezt is fellazítjuk egy kis tejjel, ismét sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük és kisütjük. A harmadik lapnál ugyanígy járunk el, de abba már 2 ek kakaóport teszünk.
Megvárjuk, amíg kihűlnek a lapok, aztán összeállítjuk a tölteléket: kikeverjük a tejfölt a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. a krémből félreteszünk 3 dl-t, a többit a tortalapok közé töltjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap reggel a félretett krémet elsimítjuk a torta tetején.

Szpasziba, Zsófi!

Jó étvágyat!




1 megjegyzés: