2012. október 4., csütörtök

Görög omlett

Omlettról szólj ma nékem Múzsa,
Göröghon lelke szülessen benned újra


Ugye, hogy milyen magával ragadó az életöröm, ami Anthony Quinnből árad?  Sugározza az erőt, amitől napfényes kedvünk lesz még ilyen nem túl szép őszi időben is, nem? Hát igen, így kéne: kevesebbet parázni, idegeskedni, megtanulni élvezni az életet...A mediterrán országokban élők tudnak valamit, amit mi nem: megélni a pillanatot, lerakni a gondot, túllépni a mindennapok nyűgén. 
Én személy szerint még soha nem voltam Görögországban, de az antik kultúra bolondjaként csak idő kérdése, hogy mikor jutok el oda. Gasztrokulturális síkon viszont már kalandoztam időnként a mítoszok földjén. A görög ételekre a gyorsaság, könnyedség, egyszerűség a jellemző, harsány színek, harsogó ízek, ősi  földek nyugalma és hősi lelkület heve izzik bennük.

Feledjük a mai kissé borús időt, varázsoljunk egy kis görög hangulatot otthonunkba:

Görög omlett
Hozzávalók:
- 10 tojás
- maréknyi petrezselyem felaprítva
- 2 ek olívaolaj
- 1 nagy fej lila hagyma cikkekre vágva
- 3 paradicsom darabokra vágva
- maréknyi kimagozott fekete olajbogyó
- 10 dkg feta sajt
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt. Felverjük a tojásokat egy tálban a petrezselyemmel együtt. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymacikkeket. 4 percig nagy lángon sütjük, amíg a széle barnulni nem kezd. Adjuk hozzá a paradicsomot, az olajbogyót és süssük további 2 percig. Vegyük kisebbre a lángot és öntsük a serpenyőbe a felvert tojást. Süssük kb. 2  percig, amíg elkezd szilárdulni, majd morzsoljuk rá a feta sajtot.
Akinek olyan serpenyője van, amit be lehet tenni a sütőbe, annak hajrá, akinek nincs (mint nekem), az tegye át a cuccot egy tepsibe, és úgy tolja be sütőbe 5-6 percre, ezalatt a tojáslepény aranysárgára sül és kissé megemelkedik. 
És ennyi, kész a finom reggeli/ebéd/vacsora!

A recept az augusztusi GoodFood Magazinból.
Kali orexi! (jó étvágyat stílszerűen görögül)

A falatozáshoz egy kis ráadás:




 

2 megjegyzés:

  1. Finom lehet ez az omlett, nagyon jól néz ki!
    A videókról meg:kedvem lett volna nekem is szirtakit táncolni, csak hát épp nincs kivel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, érdemes kipróbálni!
      Szirtakit nyugodtan lehet egyedül is táncolni!

      Törlés