2013. január 15., kedd

Portugál kókuszos kenyér

Portugál ízkalandjaim utolsó felvonásához érkeztem. Na persze, nem a portugál ételekkel végeztem el életre (sőt, nagyon is  megkedveltem őket), hanem ennyi fért bele időben Selectfood Alíz játékába
Igazából a kenyér nevébe szerettem bele: Páo de Deux, azaz Isten kenyere. Ezt ki kellett próbálni! Nagyon jó döntés volt, nevéhez méltóan egy isteni finom kókuszos kalácsról van szó, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Portugál kókuszos kalács
Hozzávalók:
a tésztához:
- 75 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 12 dkg cukor
- 2 dl langyos tej
- 1 db narancs reszelt héja és leve (részemről 1 dl narancslé)
- 2 db tojás
- 8,5 dkg olvasztott vaj
- 2 ek kókuszreszelék
a tetejére:
- 1 db tojás
- 8 dkg kókuszreszelék
- 1 ek nádcukor
Elkészítés
Egyáltalán nem bonyolult. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos tejbe kevert kevés cukorral.
A liszthez hozzáadjuk a cukrot és a kókuszreszeléket, majd jöhet rá a felfuttatott élesztő, a maradék tej, a vaj, kevés narancslé, és a tojások. Dagasztás következik, miközben óvatosan adagoljuk a narancslevet. A legrosszabbon túl vagyunk, konyharuhát kerítünk, 1 órára elküldjük szundizni a tésztát.
Ha megkelt, átgyúrjuk a tésztát, egy tortaformát kerítünk, belegömbölyítjük a tésztát, letakarjuk, majd 30 perces kelesztés következik.
Ha megkelt, lekenjük a tetejét a tojássárgával. A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukrot és a kókuszreszeléket, majd ráhalmozzuk a tészta tetejére. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk (alsó részre tegyük a sütőt, mert gyorsan megég a kókusz a tetején!), és kb. 35 perc alatt készre sütjük (tűpróba!)
És ennyi, ha kihűlt, lehet szeletelni és lassan, falatonként elpusztítani. Vigyázat, gyorsan fogy!

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése