2013. március 18., hétfő

provence-i fűszeres kenyér

A hó helyett most eső esik nálunk, hideg van szél, és agyzsibbasztó szürkeség. Brr, borzasztó. Most kellene repcsire ülni és tavaszillatot szívni egy másik földrészen. Milyen illata van a tavasznak? Bódító, mámorító, vérpezsdítő, lélekemelő. Hogy hol lennék én most  a legszívesebben? Egy levendulamezőn heverésznék egy jó könyv társáságban. Miért pont levendula? Mert levendula=Provence, én pedig nem kevés frankofón vénával rendelkezem. Szóval, irány Provence, az ízek szárnyán:
Provence-i fűszeres kenyér

Hozzávalók:
-  20 dkg liszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 dkg vaj
- 0,5 dl olívaolaj
- 2 dkg élesztő
- két csipet só
- zöldfűszerek (részemről szárított kakukkfű, rozmaring és bazsalikom, de kinek mi tetszik)
- 1 fej vörös hagyma
- 2 dl víz
- 2 tk cukor
Elkészítés
Összekeverjük egy tálban a liszteket, hozzámorzsoljuk a vajat és az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, a zöldfűszereket, az apróra vágott hagymát és az olajat. A vizet meglangyosítjuk, lassan adagoljuk a tésztához, és bedagasztjuk. Tiszta konyharuha, langyos helyen kb. fél óra kelesztés.
Ha megkelt, hozzáadjuk a sót, és átgyúrjuk. 
Püspökkenyér formát kerítünk, kivajazzuk, és beletesszük a tésztát. A tetejére kedv és ízlés szerint szórhatunk magokat, diót. A sütőt bekapcsoljuk kb. 40 fokra, a még hideg sütőbe tesszük a formát, kis tálkában vizet teszünk alá és kb. fél órán keresztül sütjük ezen a hőmérsékleten,  majd felcsavarjuk a hőt 180 fokra és további fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). 
A konyhából elég hamar szállingózni kezd a hagymás, olívás, fűszeres illat, nagyon nehéz kibírni, amíg elkészül a kenyérkénk, de a sütési idő egyszer letelik, a gyomor pedig  betelik..
A recept a La cuisine blogról.
Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése