2013. április 1., hétfő

Az én húsvéti kalácsom

Nálunk nincs húsvéti menü, igazából ma nem is főztem semmit, teljes pihenőt tartunk az ünnep alkalmából.
Egyetlen dolog van, ami elmaradhatatlan: a húsvéti kalács. Ami nálunk tradicionálisan egy nagyon finom sáfrányos kalács. Miért pont az? Néhány évvel ezelőtt ez volt az első kalács, amit megsütöttem (egy Stahl-könyvből), és annyira finom volt, hogy húsvétkor is őt készítettem el. És mivel senki nem ellenkezett ellene, ezért úgy döntöttem, hogy a továbbiakban ez így lesz.

Sáfrányos kalács
Hozzávalók:
- 2 zacskó sáfrány
- 2 ek forró víz
- 10 dkg vaj
- 1 dl tej
- 50 dkg liszt
- 1 szárított élesztő
- 2 tk só
- 5 dkg cukor
- 1 tojás (+1 tojás a kalács lekenéséhez)
Elkészítés
Előző este elkészítjük a tésztát. A sáfrányt szétmorzsoljuk, ráöntjük a forró vizet, és állni hagyjuk. A vajat megolvasztjuk. A tejet, a tejszínt, és a lisztet meglangyosítjuk. A tejből néhány evőkanálnyit összekeverünk az élesztővel, és megvárjuk, míg felhabosodik.
A lisztet, a sót és a cukrot egy nagy tálba tesszük, és hozzáadjuk a tejet, a tejszínt a tojást és a vajat. Beleöntjük a felhabosodott tejes élesztőt, valamint az áztató vízzel együtt a sáfrányt, és bedagasztjuk a tésztát. Ezután bucira formáljuk, folpackkal lefedjük, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap reggel lisztezett felületen átgyúrjuk, majd elosztjuk három részre (illetve annyi részre, ahány fonatú kalácsot készíteni akarunk), és mindegyikből rudat sodrunk. A rudakat összefonjuk, vajazott, lisztezett püspökkenyérbe (vagy sütőpapíros tepsibe, kinek mi tetszik) tesszük, konyharuhával letakarjuk és kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután villával enyhén felverjük a tojást, megkenjük vele a kalács tetejét, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). 
A sáfrány miatt különleges, nagyon finom kalács, nem szokott ránkszáradni..
Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése