2013. június 30., vasárnap

Karcagi Ferdinándi


Az ember lánya gyanútlanul leszáll a vonatról a Keletiben, elindul a metró felé..És átmenet nélkül egy óriási tömegközlekedési káosz közepén találja magát. Szombaton és vasárnap ugyanis nem járt a metró (nem tudtam, persze az én hibám, miért nem nézek rá a neten, hogy a mi helyzet a BKV-nál, ha veszem magamnak a bátorságot, és felmegyek Pestre tanfolyamra).  És erre a tényre rajtam kívül csak egész Budapest döbbent rá szombaton reggel. Tanácstalan tömeg, rém rosszul kiírt metrópótló busz menetrendek - simán rosszra szálltam fel, akárcsak mindenki más. Novellatéma, hogyan jutottam el az Astoriától a Battyhány térig 45 perc alatt (eltévedt a metrópótló, a sofőrnek lövése nem volt merre kell mennie, az utasok adtak neki tippeket, az orrom előtt ment el a HÉV stb.). De nem kevés humorérzékkel túl lehetett élni a megpróbáltatásokat. És most már biztos, hogy beszerzek magamnak egy okostelefont, hogy egyszerűbb legyen az életem. 
A váratlanul elém gördült nehézségek ellenére némi késéssel befutottam a tanfolyamra. Ismét jól sikerült, és ismét sütnöm kellett valami ebédet, mert nem volt kedvem sokat gyalogolni az elemózsiáért. Ezen a héten a Vidék íze című újságban talált péksütire esett a választásom, és mindenkinek csak ajánlani tudom a receptet, mert egyszerű és finom. Viszont nem fogyókúrás, de ez nem is volt szempont.

Karcagi Ferdinándi


 Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 dl tej
- 2 tojás
- 4 ek cukor
- 1 csipet só
- 2 dl tejföl
- 2,5 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
A locsoláshoz:
- 3 dl tejszín
- 10 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk két evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
Egy tálba beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a csipet sót, 2 ek cukrot és a tejfölt, elkeverjük, majd beleöntjük az élesztős tejet.
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, ráöntjük a tojásos-tejes keveréket, és bedagasztjuk a tésztát. Tiszta konyharuhát terítünk rá, 45 percig kelesztjük.
A töltelékhez a cukrot és a vajat habosra keverjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a cukros vajjal, feltekerjük, mint a bejglit, majd oszlopokat vágunk belőlük. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 10 perc után kivesszük, és meglocsoljuk a tejszínes, cukros keverékkel, majd visszatoljuk a sütőbe és kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Egyszerű, gyors, finom, mi kell még? Egy kis tej, vagy tejeskávé és már készen is van a finom reggeli/vacsora.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése