2013. július 9., kedd

Csokis-mézes diótorta


Mit csinál az ember lánya éves szabadságának első napján? Semmit. De tényleg. És nagyon jól elvan ezzel az  állapottal, egészen addig a percig, amíg elemi erővel rá nem tör a semmiből a diós-csokis torta utáni vágy. Miért éppen az? Bár tudnám. És kinek van kedve bekapcsolni a sütőt? Nekem nem, az biztos. De azért mégis össze kellene dobni  azt a nasit. Nee..Na jó, vonszoljuk el magunkat a konyhába, legalább valami receptet  nézzünk. Messze van.. Jó, legyen a net, mert a gép közelebb van. Google? Áh, még keresgetni sincs kedvem..Valami egyszerűt, de mégsem túlságosan hizlalót kellene keresni. Várjunk csak, Spoonéknál már régen kinéztem egy tortát, egyszer már el is készült (még blog előtti időben), finom is volt, újrázzunk.
A többi már gyorsan ment, receptet előkeres, minden van itthon, essünk neki gyorsan, mert meleg van, nincs idő és energia filózgatni (sütni vagy nem sütni, az itt a kérdés..). A nasi gyorsan elkészült, példás lelkierővel kibírásra került az egy éjszakára nyúló karantén (köröztél már éjszaka 11 óra magasságában a hűtő körül, azzal, hogy itt és most ráveted magad a tortára, kit érdekel, hogy még nem jó az állaga? Üdv. a klubban!)
Még van belőle mutatóban, de már nagyon fogy..

Csokis-mézes diótorta
Hozzávalók:
- 25 dkg darált dió
- 2,5 dkg puha vaj
- 4 tojás
- csipet só
- 5 ek méz/cukor
- 1/2 zacskó sütőpor
- 1 púpos ek kakaópor
A mázhoz:
- 10 dkg étcsoki
- 1 dkg vaj
- 1 ek víz
- 2 ek méz/cukor
- 2 dl kókusztej
- 10 dkg dió
Elkészítés
Túlesünk a legborzasztóbb lépésen: bekapcsoljuk a sütőt és 180 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk. A  sárgáját habosra keverjük a vajjal és a mézzel. Hozzáadjuk a sütőport, a diót, és a kakaóport. A fehérjét óvatosan hozzáadjuk a masszához. Tortaformát kerítünk, vajazunk, lisztezünk, beleöntjük a tésztát, betoljuk a sütőbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Amíg a piskóta hűldögél, gyorsan összedobjuk a roppant bonyolult mázat. A diót késsel durvára vágjuk. Gőz fölött megolvasztjuk a csokit a vajjal és a vízzel, majd hozzáadjuk a mézet és a kókusztejet. végül a diót.
És már csak annyi a dolgunk, hogy nyakon öntjük a piskótát a mázzal és egy éjszakára hűtőbe tesszük a tortát. Másnap szeleteljük, és gátlások nélkül behabzsoljuk. Egyszerű, de nagyszerű, mindenkinek ajánlom!
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése