2013. augusztus 3., szombat

Cukros-mandulás briós


Ilyen melegben kizárólag gyorsan összedobható péksütik jöhetnek szóba reggeli/vacsora gyanánt. Még a töltelék elkészítéséhez sem volt energiám, ezért tényleg minimál receptet kerestem. Ismét a Nők Lapja Konyhához fordultam, és ismét gyorsan megtaláltam, amit kerestem: egy egyszerű, de finom brióst. Igaz, hogy a kelesztés nem két perc, de a tényleges munka időigénye nem haladja meg a kánikulában még elviselhető szintet, és nagyon finom is, tehát érdemes belevágni az elkészítésébe.

Cukros-mandulás briós
Hozzávalók:
- 1,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 45 dkg liszt
- csipet só
- 5 dkg vaj
- 1 dl natúr joghurt
- 1 tojás
A tetejére:
- 1 tojás
- kristálycukor
- 5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és krémesre keverjük az élesztővel.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sót, hozzáadjuk az élesztős tejet, a megolvasztott vajat, a joghurtot és a tojást. Bedagasztjuk a tésztát, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és 1,5 órán keresztül kelesztjük.
Ha megkelt, átgyúrjuk, 12 részre osztjuk a tésztát. Óvatosan, hogy ne szakadjon el a tészta, gyúrjunk kukacokat, majd ezeket tekerjük fel csigának. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, letakarjuk és 45-50 percig kelesztjük. Ezután megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk kristálycukorral és szeletelt mandulával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a briósokat.
Megvárjuk, amíg kihűl, és tejjel vagy kakaóval tálalva már készen is van a finom reggeli/vacsora.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése