2013. augusztus 21., szerda

Kókuszhabos csiga

A szabadságom első napjára könyvolvasást és filmnézést terveztem. Ámde a tegnapi István a király tévéközvetítés átírta a programot. Nem kicsit borultam ki az előadás miatt. Tisztelem Alföldi Róbertet, kiváló rendező, ahogyan a darabban szereplő színészek nagy részét is sokra tartom (igen, még Stohl Bucit is). De! Rockoperát hang nélkül nem lehet énekelni! A modern rendezés nem gond, volt néhány jó ötlet, de ez most nagyon kevés volt. Reggel óta a netet bújom, olvasgatom a cikkeket, és egyrészt örülök neki, hogy egy színházi előadásról ennyit beszélnek, másrészt pedig szomorú vagyok, mert a nagy többségnek sajnos ugyanaz volt a véleménye, mint nekem.
De minden csoda három napig tart, holnapra már az én kis lelkem háborgása is csillapodni fog, ahogyan mindenki másé is. Ne is mérgelődjünk tovább, inkább gyógyítgassuk magunkat egy finom péksütivel.

Kókuszhabos csiga
Hozzávalók:
Tészta:
- 45 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 4 tojás sárgája
- fél citrom reszelt héja
- 1 dl tej
- kevés cukor
- 2 dkg élesztő
Töltelék:
- 4 tojás fehérje
- 30 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg kókuszreszelék
Tetejére:
- porcukor, vaníliás cukor
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, kevés cukrot keverünk bele, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. 
A lisztet tálba tesszük (stréberek át is szitálhatják, én túl lusta vagyok hozzá), az összes többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk belőle, és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
A tojások fehérjéhez hozzáadjuk a kétféle cukrot, valamint a citromhéjat, és gőz fölött majdnem teljesen kemény habbá verjük. Az állagra figyeljünk, ne legyen se túl kemény, se túl folyós. Ha készen van, óvatosan hozzákeverjük a kókuszreszeléket. 
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük a kókuszos töltelékkel, bejgliszerűen feltekerjük, ujjnyi vastagra szeleteljük. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütjük. (Érdemes gyakran ránézni, mert a kókusz miatt könnyen megég).
Ha készen van, tányért ragadunk, reáemelünk két (vagy több) kedvünk szerint való csigát, megszórjuk a tetejét vaníliás cukorral elkevert porcukorral, és tejjel vagy kakaóval szépen elfogyasztjuk.
A recept Az otthon ízei blogról.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése