2013. augusztus 31., szombat

Svéd fahéjas tekercs



Most, hogy kellemes az idő, újra birtokba vehetjük a sütőt, melyet a meleg nyári napokon messzire elkerültünk. A szempont most már egyre inkább nem a gyorsaság és a könnyűség, hanem a finomság és a laktatás. De még csak félig jön az ősz, tehát kompromisszumként egy könnyen elkészíthető, de mégis laktató péksütire vágyik az ember lánya. Ezen problémája megoldására célba veszi a netet, és természetesen gyorsan rálel a tökéletes receptre, ezúttal Zamat és illatnál. Elkészíti, behabzsolja, aztán szomorúan nézegeti a péksüti hűlt helyét. Érdemes kipróbálni, nagyon finom!

Svéd fahéjas tekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 3 dl tej
- csipet só
- 2 tk őrölt kardamommag
- 60 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 cs szárított élesztő
A töltelékhez:
- 12 dkg cukor
- 2 ek fahéj
- 12 dkg vaj
A tetejére:
- 1 tojás
A díszítéshez:
- szórócukor
Elkészítés
A tésztához mikróban felolvasztjuk a vajat. A tejet szintén mikróban meglangyosítjuk, hozzáadunk egy tk cukrot, beleszórjuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet tálba tesszük (tudom, tudom szitálni kellene, de én ehhez túl lusta vagyok), majd a többi hozzávalót hozzáadva bedagasztjuk a tésztát. Konyharuhával letakar, langyos helyen másfél órát keleszt.
Közben elkészítjük a roppant bonyolult tölteléket: a megolvasztott vajat elkeverjük a fahéjjal és a cukorral.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen átgyúrjuk, téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a töltelékkel, majd bejgliszerűen feltekerjük és csigákat vágunk belőle, melyeket sütőpapíros tepsibe sorakoztatunk. Újra konyharuha, újra kelesztés, amit ezúttal fél óra alatt letudunk.
Ha letelt az idő, felverjük a tojást, lekenjünk vele a csigákat, meghintjük szórócukorral, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Sütés közben olyan isteni illatok terjednek a konyhában, hogy képtelenség megvárni, amíg kihűl a péksüti, azonnal neki kell állni és meg kell kóstolni. Megdöbbentően gyorsan elfogy.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése