2013. november 4., hétfő

Almás-fűszeres csiga

Kikészít az óra átállítás. Korán sötét van, vége a teraszos kiülős délutánoknak. Szegény kutyus is sétátalan már egy ideje. Mondjuk nem bánja nagyon, lustaság fájna üvöltene, jobban szeret a tévé előtt vagy mellettem heverészni, mint szaporán szedni kis lábait a nedves avarban. Lassan, de biztosan lejárt a könnyű reggelik ideje, a pocink már tartalmasabb étkek után áhítoz. Ezért amikor hívogató almákkal találtam szembe magam a zöldségesnél, azonnal az jutott eszembe, hogy a milyen jó kis csigákat lehetne sütni belőlük reggelire. Almát megvesz, amikor hazaér receptet keres, amit gyorsan meg is találtam itt. Megsüt, eleszeget. Szépen, csöndesen, ősziesen.

 Almás-fűszeres csiga
Hozzávalók:
Tésztához: 
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- 45 dkg liszt
- csipet só
- 4 dkg vaj
Töltelékhez:
- 2 nagy alma
- 1 tk fahéj
- 1 tk szegfűszeg
- 2 ek méz vagy cukor
A tetejére:
- fél dl tej
Elkészítés:
A tejet mikróban meglangyosítjuk, egy tk cukrot belekeverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olvasztott vajat, és a tejes élesztőt. Bedagasztjuk a tésztát, tiszta konyharuha meleg hely, fél óra pihi.
A töltelékhez az almákat lereszeljük, hozzákeverjük a fűszereket, és a mézet/cukrot.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen kinyújtjuk. Eloszlatjuk rajta a tölteléket, bejgliszerűen feltekerjük, szeleteljük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a csigahadsereget. Megkenjük a tejjel. Tiszta konyharuha, újabb fél óra pihi.
Ha megkelt a tészta, hideg sütőbe tesszük, beállítjuk 180 fokra a sütési hőfokot és kb. fél óra alatt készre sütjük. Isteni illatok fognak terjengeni a konyhában, nehéz lesz kivárni a sütési idő végét, előre szólok! Egy pohár tejjel vagy kakaóval körítve már készen is van a finom reggeli/vacsora.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése