2013. november 19., kedd

Mokka szelet

Gyorsan kellene valami minimál süti. Régen volt kávés, legyen az. Sem időm, sem kedvem nincs elmenni a boltba. Nézzünk körül a spájzban. Tejszín ízű pudingpor, jé, még maradt? Várjunk csak, egyszer már készítettem egy nagyon finom kávés valamit, amihez pont ez kellett. Mi lehetett az? Mire való a net? Keressük meg a receptet. Nem hiába vagyok Sherlock Holmes függő, viszonylag gyorsan megtaláltam, amit kerestem. Minden van hozzá itthon, mire várjunk, kapcsoljuk be a sütőt. Térülés-fordulás, már készen is van, mehet a sütőbe, másnap lehet is enni. Ennyi. És még finom is volt.

Mokka szelet
Hozzávalók:
Tésztához:
- 6 tojás
- 6 ek porcukor
- 1 dl olaj
- 1/2 cs sütőpor
- 6 ek liszt
- 2 ek kakaópor
Krémhez:
-  5 dl tej
- 2 cs tejszín ízű pudingpor
- 25 dkg vaj
- 1 ek instant kávé
- 1 ek kakaópor
A tetejére:
- tortabevonó
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk az olajat és tovább keverjük. Egy külön tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a kakaóport. A tojásos masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot. Egy kisebb tepsit vajazunk, lisztezünk, beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!).
A krémhez a pudingport és a porcukrot csomómentesre keverjük kevés tejjel. A többi tejet egy lábosban felforraljuk, majd hozzáadjuk a keveréket. Megfőzzük a pudingot, langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a kis kockákra vágott vajat. A krémet megfelezzük, az egyik feléhez a  kevés vízzel elkevert kávét adjuk, a másikhoz egy ek kakaóport. 
A kihűlt tésztára rákenjünk először a kávés, majd a kakaós krémet.
A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk, 2 ek olajat keverünk hozzá, majd bevonjuk vele a süti tetejét. 
Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük. behamizzuk és irigyeljük magunkat miatta.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Most tettem közzé a blogkóstolóst bejegyzést. Nagy versengés közepette ez a süti lett a befutó:-) Igaz ugyan, hogy kisebb átalakításon esett keresztül, de hát én nem bírom megállni, hogy ne variáljak. A lényeg, hogy nagyon finom lett, még Anyósom is megdicsérte:-) Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés