2013. november 28., csütörtök

Vaníliás csiga

A sok egyéb függőségem mellett még csigamániában is szenvedek. Nem, nem a kis nyálkás élőlényekhez fűz ilyen bensőséges kapcsolat, hanem nagyon szeretek reggelire (vacsorázni már nem nagyon szoktam, ezért arra sajnos nem) csigát habzsolni mézes tejjel. Amint meglátok valahol egy olyan ízesítésű receptet, amit még nem próbáltam ki, azonnal rám tör a sütési vágy. Most is ez a szokásos folyamat zajlott le, amikor teljesen véletlenül belefutottam ebbe a receptbe. Vaníliás cukor még nem volt, ide vele, gyorsan! Nem vagyok hezitálós típus, azonnal nekiálltam megsütni ezt az ínycsiklandozó péksütit, ami nagyon finomnak bizonyult, és nagyon gyorsan elfogyott.

Vaniliás csiga
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 9 dkg vaj, olvasztva
- 1 tk só
- 3 dkg élesztő
- 3 dl  tej
Töltelékhez:
- 10 dkg vaj olvasztva
- 10 dkg cukor
- 2 cs vaníliás cukor
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzákeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, a vajat, és a tejes élesztőt hozzáadjuk, begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, meleg hely, kb. fél óra alatt duplára kelesztés.
A töltelékhez a kétféle cukrot összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, rászórjuk a cukros keveréket, bejgliszerűen feltekerjük, szeleteljük, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket. Az oldalukat megkenjük olvasztott vajjal, a tetejüket tojással, végül kristálycukorral jól megszórjuk a csiguszokat, és már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 20 perc alatt készre sütjük őket. Isteni illatok fognak terjengeni a konyhában, úgyhogy tűkön ülve várjuk, amíg elkészülnek, gyorsan kikapunk egyet a tepsiből, jól megégetjük a szánkat, de nem érdekel minket. mert ismét nagyon finom reggelit/vacsorát sikerült összehozni.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése