2013. december 19., csütörtök

Csokis kuglóf házi rumos meggyel


Kilátástalan harcot folytatok a tojásfehérjékkel. Lassan jön a karácsony, kellene a hely a mélyhűtőben, ami azonban tele van kis zacsikkal, amelyekben a megmaradt fehérjék sorakoznak. Irgalmatlan mennyiségben, alig lehet becsukni tőlük az ajtót. Soha nem fogom megérteni, hogyan halmozódhattak fel ennyire? És minél többet használok el belőlük, annál több érkezik a helyükre. Így folyamatosan azon kell agyalnom, milyen formában tüntessem el őket véglegesen. Mivel a pavlovát nem szeretem, a püspökkenyér uncsi, ezért minél több műfajban keresem a felhasználás lehetőségét. Ezért talán érthető, hogy mennyire megörültem, amikor a Stahl magazin csokis különszámában (amelyből valószínűleg idővel minden recept el fog készülni, mert egytől egyig érdekesek és ínycsiklandozóak) megláttam egy kuglóf képét, amelyhez 12 db tojásfehérje kellett. Ezzel a reggeli kérdése eldőlt, már álltam is neki a sütésnek. Egyszerű, mégis különleges, és isteni finom!

Csokis kuglóf házi rumos meggyel
Hozzávalók:
Tésztához:
- 13 dkg liszt
- egy csipet só
- 20 dkg cukor
- 4 ek forró víz
- 1 tk instant kávé
- 8 dkg kakaó
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 ek rum
- 2 tk tejföl
- 12 tojásfehérje
Rumos meggyhez:
- 1 üveg meggybefőtt
- kb. 2 dl rum
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kivajazunk egy kuglófformát.
Először a házi rumos meggyet készítjük el. A meggyre annyi rumot öntünk, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd félretesszük és kihűtjük.
A tésztához egy lábosban összekeverjük a lisztet, 2 dkg cukrot és a sót. Egy másik tálban feloldjuk a forró vízben a kávét, a kakaót és 2 dkg cukrot, aztán hozzákeverjük a vaníliakivonatot, a rumot és a tejfölt. A két tálat a kezünk ügyébe helyezzük.
Csak, hogy legyen mit mosogatni, két újabb tálat kerítünk. Mindegyik tálba 6 tojásfehérjét teszünk, amelyet darabonként 8 dkg cukorral elkeverünk. Miután belenyugodtunk, hogy jól szétvágtuk a konyhát, nem gondolunk arra, hogy mennyi ideig tart ezt majd eltakarítani és továbblépünk. 
Az egyik adag tojásfehérjehabba apránként beleforgatjuk a lisztes részt (én lustaságból egyben zöttyintettem bele a keveréket, semmi különös nem történt), majd belekeverjük a kávés részt. Ezután óvatosan hozzáadjuk a másik adag fehérjehabot. 
A tésztát beleöntjük a kuglófformába, betoljuk a sütőbe, és kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük, majd szeleteljük, a rumos meggyel tálaljuk. Mennyei reggeli/vacsora!
 Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése