2014. január 19., vasárnap

Almatorta


Elég csúnya vírust sikerült összeszednem, nagyon lassú volt a gyógyulás, még mindig lábadozom. De már biztosan életben maradok, hiszen elemi erővel tört rám a tortakészítési vágy. Tekintettel az állapotomra, csak valami könnyű, habos finomság jöhetett szóba. A hűtőben néhány alma árválkodott, ezért a kérdés eldőlt: almatorta fog készülni. Már csak a recept hiányzott, amit gyorsan megtaláltam a Vidék íze című újságban. Nem bonyolult, csak egy kicsit macerás, de érdemes nekiállni, mert nagyon finom!

Almatorta
Hozzávalók:
Tésztához:
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
Krémhez:
- 1 csésze (=2,5 dl) tej
- 3/4 csésze cukor
- 2 tojás
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 5 nagy alma
-1 tk fahéj
Tetejére:
- 5 dl tejszín
- 2 ek porcukor
- 1 tk fahéj
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját a cukorral és a citromhéjjal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. 26 cm-es tortaformát kivajazunk, lisztezünk, beleöntjük a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, egy lábosba tesszük. Hozzáadunk 3 ek cukrot és 1 tk fahéjat, majd lassú tűzön megpároljuk.
Egy másik edényben csomómentesre keverjük a krémhez az egész tojásokat a tejjel, a maradék kristálycukorral, és a pudingporral. Állandó keverés mellett kis lángon sűrűre főzzük, kihűtjük. Ha már langyos, hozzákeverjük a fahéjas almát.
A piskóta tetejére simítjuk az almás krémet.
A tejszínhabból a porcukorral kemény habot verünk, ráhalmozzuk az almás krém tetejére, majd megszórjuk fahéjjal. Egy éjszakára mehet a hűtőbe a torta, másnap szeleteljük és behabzsoljuk. Vigyázat, függőséget okoz!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése