2014. február 2., vasárnap

Haboskávé-torta


Jól néz ki, ugye? Én is a fényképbe szerettem bele, amikor megláttam a Vidék íze c. újságban. A hétvégi nasi kérdése ezzel el is dőlt, pont egy ilyen habos-kávés finomság kellett ahhoz, hogy az ónos eső okozta sokkot ellensúlyozza valamelyest (=ha már be vagyok zárva a házba, legalább egy különleges desszert készítésével üssem el az időt). A fotók nem lettek jók, mivel még mindig jégpálya van nálunk, ezért nem kockáztattam a hasraesést, inkább bent, a szobában fényképeztem le a tortát. Istenkirály, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Haboskávé-torta
Hozzávalók:
Tésztához:
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
Krémhez:
- 6 dl tej
- 2 cs vaníliás cukor
- 20 dkg cukor
- 10 tk neszkávé
- 6 tojássárgája
- 6 tk liszt
- 6 dl tejszín
- 1 cs zselatin fix
Tetejére:
- 6 tojásfehérje
- 2 cs vaníliás cukor
- 20 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- porcukor
Elkészítés:
A tésztához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzákeverjük a lisztet,  a masszát beleöntjük egy kivajazott, lisztezett 26 cm-es tortaformába, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
A krémhez egy nagyobb lábosban összekeverjük a tejet a tojások sárgájával, a cukorral, a vaníliás cukorral, a neszkávéval és a liszttel. Habverővel csomómentesre keverjük, majd alacsony lángon feltesszük a tűzre. Forrásig hevítjük, miközben folyamatosan keverjük, amíg kicsit besűrűsödik, majd kihűtjük.
A tejszínből és a zselatin fixből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a kávés krémbe.
A piskótát kettévágjuk, a tortaforma aljára teszünk egy lapot, majd rásimítjuk a krémet, a tetejére mehet a másik lap, két órára hűtőbe tesszük.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrokat. A hab 3/4-ét rásimítjuk a torta tetejére, a maradékot habzsákba töltjük, és kis halmocskákat nyomunk rá. Az egészet megszórjuk fahéjjal és porcukorral, majd egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük, és gátlások nélkül behabzsoljuk. Vigyázat, függőséget okoz!
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése