2014. március 20., csütörtök

Fahéjas mézes csiga


Csigafüggőségem mindig új ízélményekre sarkall. Imádom a tekercs műfaját, viszont unom az egyhangúságot, ebből következően azonnal lecsapok minden olyan receptre, amely olyan ízt, vagy összetevőt vagy olyan kombinációt tartalmaz, amit még nem próbáltam. Ezúttal is ez történt, amint megláttam a Szeretetre hangoltan blogon ezt a mézes fahéjas variációt, azonnal nyomtattam ki a receptet. Egy betegség miatt sajnos egy-két hetet még várnom kellett, hogy ténylegesen nekiállhassak a sütésnek, de most ez az idő is elérkezett, kíváncsian vágtam bele a projektbe. Nem csalódtam, nagyon finom lett, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Fahéjas mézes csiga

Hozzávalók:
Tésztához:
- 45 dkg liszt
- 1 tk fahéj
- 1 nagy evőkanál méz
- 1 tk só
- 1 cs szárított élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 10 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez:
- 10 dkg méz
- 1 dkg fahéj
- 3 dkg olvasztott vaj
Tetejére:
- méz
Elkészítés:
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzákeverjük a szárított élesztőt (nem kell felfuttatni!), a sót, a fahéjat, az olvasztott vajat, a mézet, és a langyos tejet, és begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, meleg hely, 15 perc kelesztés.
Elkészítjük a roppant bonyolult tölteléket: minden hozzávalót összekeverünk egy kisebb tálban.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, megkenjünk a fahéjas mézzel, majd feltekerjük, feldaraboljuk, és a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Tiszta konyharuha, fél óra kelesztés. Ez után már csak annyi a dolgunk, hogy hideg sütőbe tesszük a tepsit, begyújtjuk a gázt, és kb. 20 perc alatt készre sütjük a csiguszokat (tűpróba!). Ahogy kivettük a sütőből, azonnal megkenjünk a tetejüket mézzel, alig várjuk, hogy valamennyire kihűljön, és már lehet is pusztítani a finomságokat. Egy pohár tejjel/kávéval tökéletes reggeli/vacsora.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése