2014. március 5., szerda

Mississippi pite

Csokit nekem, most és töményet! A gyógyulás biztos jele, ha a lábadozó eljut ehhez az állapothoz. Rajtam is azonnal erőt vett a csokoholizmusom, amint egy csúnya gyomorrontás után kezdtem összeszedni magam, és az első dolgom volt, hogy végiglapozzam a Stahl magazin csokoládés különszámát, amelynek minden oldala édes bűnre csábít. Nem volt könnyű a választás, ezúttal az volt a döntő, hogy régen fordult elő nálunk pite, ráadásul a recept sem volt túl bonyolult. A süti neve az USA Louisana államából származik, ahol  a rabszolgatartás vége után pár évtizeddel immár szabad emberként vállaltak munkát a színes bőrű bejárónők. Tőlük származik ez a csokoládéspite recept, ezzel vették le a lábukról kenyéradó gazdájukat. Mi is így fogunk járni, ha kipróbáljuk ezt a finomságot, mert abbahagyhatatlanul eteti magát!

Mississippi pite
Hozzávalók:
Tésztához:
- 17 dkg finomliszt
- 2 ek cukor
- 1/4 tk só
- 9 dkg hideg vaj
- 1 tojás
Töltelékhez:
- 10 dkg méz
- 8 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 12 dkg étcsoki
- 3 tojás
Tetejére:
- 5 dkg étcsoki
- 0,5 dl habtejszín
Elkészítés:
Kivajazunk, kilisztezünk egy 22 cm átmérőjű piteformát.
A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük, majd hozzákockázzuk a vajat, és szétmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle.
Enyhén lisztes felületre borítjuk a masszát, kör alakúra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy a forma oldalára is jusson a tésztából. Folpackkal lefedjük, és 1 órára hűtőbe tesszük.
Közben a töltelékhez a mézet, a cukrot és a vajat mérsékelt lángon kevergetve összemelegítjük egy edényben, hogy a cukor felolvadjon. Lehúzzuk a tűzről, beletesszük az apróra tört étcsokit, és addig keverjük, amíg elolvad. Langyosra hűtjük.
Ha kicsit kihűlt, robotgéppel átkeverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. 
A tésztát kivesszük a hűtőből, lehúzzuk róla a folpackot, és egyenletesen rásimítjuk a tölteléket. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük.
Egy kis lábosban összemelegítjük a csokoládét a tejszínnel, majd a kihűlt süti tetejére simítjuk. Mehet a hűtőbe egy éjszakára, másnap szeleteljük és gyorsított ütemben elfogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése