2014. március 25., kedd

Rumos-diós kocka


A Stahl magazin csokis különszáma merénylet a kilók ellen. Már rengeteg receptet elkészítettem belőle, de még több van, amit még mindenképpen ki kell próbálnom. Igazából teljesen mást akartam sütni, de vesztemre az erről a finomságról készült fotó virított a fügés csokoládékoszorúval szembeni oldalon. Másodpercek alatt vesztem el, korábbi terv kuka, még szerencse, hogy volt otthon minden szükséges hozzávaló, kezdődhetett a sütés. Kicsit macerás és nem két perc alatt van készen, de érdemes nekiállni, mert isteni finom!

Rumos-diós kocka
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2 ek liszt
- 4 ek kakaópor
- 4 ek darált dió
- 1/2 tk sütőpor
- 1/4 tk só
- 8 tojás
- 3+5 ek cukor
Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 1 tk vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapargatott belseje)
- 3 dl habtejszín
- 3 dl tej
- 4 ek liszt
- 1 dl rum
- 10 dkg fehér csoki
- 25 dkg puha vaj
- 25 dkg porcukor
Az összeállításhoz:
- 1 dl tej
- 0,5 dl rum
- kakaópor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy 20x30 cm-es tepsit.
Egy kisebb tálban összekeverjük az első 5 hozzávalót.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből 3 ek cukorral kemény habot verünk. A tojássárgájákat 5 ek cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a habot, végül hozzáadjuk a lisztes keveréket is. A tésztát beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb. 35 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a tölteléket.
A diót, a vaníliakivonatot és a tejszínt egy nagy lábosban mérsékelt tűzön kevergetve összefőzzük. A tejet és a lisztet kézi habverővel csomómentesre keverjük egy kis tálban, hozzáadjuk a diós tejszínhez, és az egészet fakanállal kevergetve kb. 10 perc alatt sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a rumot, majd lefedjük folpackkal és félretesszük hűlni.
A fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk.
A vajat és a porcukrot robotgéppel összehabosítjuk egy nagy tálban, aztán beledolgozzuk a kihűlt diókrémet, és a langyos csokoládét.
Nagyjából készen vagyunk, már csak az összeállítás van hátra. A tejet és a rumot egy kis tálban összekeverjük. A piskótát két lapra vágjuk. Na most ez a művelet nekem nem jött össze, valamiért ráragadt a tészta a sütőpapírra, ezért maradt az a módszer, hogy a piskóta egyben marad, és a tetejére megy a krém. Nem lett olyan szép, mintha kettévágtam volna, de isteni finom volt, tehát nem zavart ez a kis malőr.
Tehát a piskótát kettévágjuk,meglocsoljuk a rumos tej felével, mehet rá a krém fele, újra piskótalap, a rumos tej másik fele, majd a krém másik fele. Ha hozzám hasonlóan kis balesetet szenved a piskóta, akkor egyszerűen meglocsoljuk a rumos tejjel, és rásimítjuk a krémet. 
Egy éjszakára mehet a hűtőbe, hogy megszilárduljon a töltelék, aztán jól megszórjuk kakaóporral, felkockázzuk, és a sokadik szeletnél elkezdünk beszélni a fejünkkel, hogy most már tényleg abba kellene hagyni...

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése