2014. április 17., csütörtök

Fonott kalács


Gyenge vagyok. Gyenge és mohó. Amióta vesztemre megvettem a Nők Lapja Konyha Desszert különszámát, folyamatosan csábulok elfelé a jobbnál jobb receptek és a gyönyörű fotóknak köszönhetően. A személyi edzőmnek, Krisztának innen üzenném, hogy ez az újság tehet róla, hogy érdemben nem tudok áttérni a fogyókúrás reggelikre! A frissen sült kalács (kuglóf, és mi minden lesz még sütve ebből a különszámból!) illata össze sem hasonlítható az egészséges, ámde nem túl finomnak ígérkező reggeli lehetőségével. Pedig ugye azért tornázom annyit, hogy meglegyen az eredménye, és ahhoz ugye csökkenteni kellene a szénhidrátot. Hát, egyszer majd csak sikerül...
A kalácsban semmi különös nincs az egyszerű, de nagyszerű kategóriába tartozik, éppen ezért sajnos rekord gyorsan el is fogy...

Fonott kalács
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- 1 tk só
- 5 dkg puha vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojássárgája + 1 egész tojás a tetejére
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk egy tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, a tojássárgáját, belereszeljük a citromot, és begyúrjuk a tésztát.  Tiszta konyharuha, meleg hely, kb. fél óra alatt duplára kelesztés.
Három részre osztjuk a megkelt tésztát, és lisztezett felületen hengerré sodorjuk őket, majd összefonjuk a három rudat. Egy püspökkenyér formát kivajazunk és lisztezünk, beletesszük az összefont tésztát. Ismét tiszta konyharuha, ismét meleg hely, ismét duplára kelesztés. 
Egy tojást felverünk, és megkenjünk vele a megkelt tészta tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Szeletel, habzsol!
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése