2014. április 8., kedd

Medvehagymás kalács sajttal

Dübörög a medvehagyma szezon. Eddig valamiért ódzkodtam tőle, azonban idén nagyon rákattantam, szép adagot fagyasztottam le belőle, hogy ne csak a rövid szezonban tudjak kísérletezni vele. Eredetileg pogácsában gondolkodtam kipróbálni az ízét, azonban a Vidék íze című újságban megláttam egy hívogató kalácsreceptet. Eddig el sem tudtam volna képzelni, hogy kalácsot is lehet ízesíteni ezzel a  különleges összetevővel. Muszáj volt azonnali hatállyal elkészíteni, kicsit macerás volt, de megérte, mennyeien finom!

Medvehagymás kalács sajttal

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 tk só
- 2 ek cukor
- 1,5 dl langyos tej
- 1 dl fehérbor
- 2 tojás sárgája
- 15 dkg krémsajt
- 20 dkg reszelt sajt
- 1 csokor medvehagyma
- 25 dkg vaj olvasztva
- 5 dkg szezámmag
- 10 dkg lenmag
Elkészítés:
A tejet mikróban meglangyosítjuk, hozzákeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojássárgákat, a bort, és a tejes élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, tiszta konyharuha, meleg hely, kb. fél óra alatt duplára kelesztés.
Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval korongokat vágunk a tésztából. Minden kis korongra teszünk egy pici krémsajtot, egy kevés apróra vágott medvehagymát, végül pedig egy nagy csipet reszelt sajtot. Gombócokat formálunk belőlük, és kivajazott püspökkenyérformába sorakoztatjuk őket. Ha egy sor betelt, gazdagon meglocsoljuk olvasztott vajjal, meghintjük szezámmaggal és lenmaggal, és addig folytatjuk a rétegzést, amíg a hozzávalók kitartanak. A tetejét is lekenjük vajjal, megszórjuk a magokkal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Mennyei illatok szálldosnak a konyhában, amíg készül a finomság, ezért nagyon nehéz megvárni, amíg kihűl annyira, hogy szeletelni lehessen, de egyszer mindennek eljön az ideje, és akkor nincs más hátra, mint habzsolni ezt a különlegesen finom kalácsot. Egy pohár tejjel tökéletes reggeli/vacsora!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése