2014. augusztus 26., kedd

Tepertős szilvalekváros csiga


Limara zseniális szakácskönyvében rengeteg csodálatos recept várja, hogy végigpróbáljam őket. Sokat gondolkodtam azon, hogy mi legyen az első, amit elkészítek belőle. A csiga műfaja nem volt kérdés (függő vagyok, ez van), már csak azt kellett eldöntenem, hogy melyik variációt válasszam. Rám tökéletesen jellemző módon a  számomra legkülönlegesebbet választottam, a tepertő-szilvalekvár párosítás azonnal megindította a fantáziámat. Mivel kivételesen szabadságon voltam, ezért nem volt probléma a hosszú kelesztési idő, két filmnézés és blogírás között szinte észrevétlenül elkészült a finomság. Nem csalódtam, mennyei vacsora sikeredett belőle!

Tepertős szilvalekváros csiga


Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg finomliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1,5 tk só
- 1 ek cukor
- 1 tojás
- 3 ek fehérbor
- 15 dkg joghurt
- 3 ek olaj
- 1 dl langyos víz
- 2 dkg élesztő
Töltelékhez:
- 30 dkg darált tepertő (nőiesen bevallom, hogy nekem nem volt kedvem darálgatni, ezért nemes egyszerűséggel vettem egy 20 dkg-os tepertőkrémet)
- 1 kis üveg szilvalekvár
Elkészítés:
Egy tálba szórjuk a kétféle lisztet, összekeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a bort, a joghurtot, az olajat, és a víz nagy részét, végül belemorzsoljuk az élesztőt. Bedagasztjuk a tésztát, tiszta konyharuha, 45 perc kelesztés a hűtőben.
Lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk a megkelt tésztát. Megkenjük a tepertő kb. 2/3-ával, majd hajtogatjuk. Szemmértékel három egyenlő részre osztjuk a tésztát, a bal harmadot a középsőre hajtjuk, majd annak a tetejére a jobbot. Az így kapott tésztacsíkot megkenjük a megmaradt tepertővel, és ismét bősz hajtogatásba kezdünk. A tészta alsó és felső felét visszahajtjuk a középvonalig, végül félbehajtjuk, mint egy könyvet. Fóliába csomagoljuk, kb. 45-50 percre hűtőbe tesszük.
Sütőpapírral kibélelünk két tepsit. A tésztából lisztezett felületen téglalapot nyújtunk. Megkenjük a szilvalekvárral, és feltekerjük, mint a bejglit. Éles késsel kb. két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, amelyeket a sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatunk. Tiszta konyharuha, meleg hely, újabb 45 perc kelesztés.
Ha megkeltek a csigák, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Egy pohár tejjel / kakaóval tökéletes reggeli/vacsora!


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése