2014. augusztus 4., hétfő

Túrós-mákos-cukkinis rétes


Eszem ágában nem volt bekapcsolni a sütőt ebben a melegben, ámde szembejött velem egy recept, amely felülírta a szándékaimat. Újabban nagyon rá vagyok kattanva a cukkinire, de nemcsak én, hanem az Őrülten jó ételek blog gazdája is, aki mostanában folyamatosan ínycsiklandozó finomságokkal bombáz ebben a műfajban. Amikor megláttam nála, hogy még rétesbe is lehet tenni a cukkinit, azonnal tudtam, hogy ezt  nekem ki kell próbálnom, most és azonnal! Alig vártam, hogy nekiállhassak az extrém rétesnek, amit nagyon könnyű összedobni, még ebben a fullasztó időben is kivitelezhető, és nem csalódtam, mert isteni finom!

Hozzávalók:
- 8 db -os réteslap
- 60 dkg cukkini
- 25 dkg túró
- 10 dkg darált mák
- 2 tojás
- 5 dl tejföl
- 15 dkg cukor (+1 ek)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs vaníliás cukor
- zsemlemorzsa
- fahéjla
- csipet só
- étolaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük és 5 dkg cukorral elkeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egyelőre félretesszük, a sárgákat egy nagy tálban elkeverjük a tejföllel, 10 dkg cukorral, a citromhéjjal és 4 ek olajjal.
Egy közepes tepsit kikenünk olajjal, beleteszünk egy rétes lapot, megkenjük egy kevés olajjal, a kilógó széleket visszahajtjuk, és ráteszünk még egy réteslapot, amelyet szintén megolajozunk. A továbbiakban is ezzel a módszerrel folytatjuk a réteslapok rétegzését.
Az alsó lapokat meghintjük zsemlemorzsával, rámorzsoljuk a túrót, a tejföl felét rásimítjuk.
Ismét két réteslap következik, olaj morzsa, aztán rászórjuk a mákot, egyenletesen ráöntjük a maradék tejfölt.
Újabb adag réteslap, olaj, morzsa. A cukros cukkinit alaposan kinyomkodjuk és elterítjük a lapokon, meghintjük egy kevés fahéjjal.
Jöhet az utolsó réteg réteslap a tetejére, olajozunk, de a morzsázást most már elhagyjuk.
Betoljuk a sütőbe, és 20 percig sütjük.
Ezalatt a tojásfehérjéből, a vaníliás cukorból és az 1 ek cukorból kemény habot verünk.
Ha letelt a 20 perc, kivesszük a sütőből a rétest, megkenjük a tetejét, a habbal, majd visszatoljuk és 15 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Isteni illatok fognak terjengeni a konyhában, ezért minden erőnkre szükségünk lesz ahhoz, hogy megvárjuk, míg kihűl a rétes, azután szeleteljük és habzsoljuk.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése