2014. szeptember 25., csütörtök

Tejszínes csokitorta


Amikor végiglapoztam Hadarik Rita: Egészséges ínyencfalatok című könyvét, azonnal tudtam, hogy ezt a finomságot fogom elkészíteni belőle először. Miért, miért? Mert csokoholista vagyok azért! És mert könnyen elkészíthető, hamar megvan, és olyan ínycsiklandozó kép van róla a könyvben, hogy szerelem volt első pillantásra! Nem hezitáltam sokat, villámsebesen összedobtam, és sajnos ugyanilyen gyorsan el is fogyott ez a mennyei desszert...

Tejszínes csokitorta


Hozzávalók:
Piskótához:
- 3 tojás
- csipet só
- 6,5 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- 5 dkg darált mandula
- 1/2 tk szódabikarbóna
Krémhez:
- 20 dkg étcsoki
- 10 dkg porcukor
- 1 tk vaníliakivonat (vagy 1 vaníliarúd kikapargatott belseje)
- 4 dl habtejszín
- 1 cs lapzselatin (6 db)
- 3 ek víz
Elkészítés:
A piskóta elkészítésében semmi különös nincs. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. Egy külön tálban elkeverjük a lisztet, a darált mandulát és a szódabikarbónát, majd  a cukros tojáskrémhez adjuk. A tojáshabot óvatosan hozzáforgatjuk a masszához, 26 cm-es vajazott, lisztezett tortaformába öntjük a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!), kihűtjük.
A krémhez a csokit 1 dl tejszínnel vízgőz fölött megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a porcukrot. 
A maradék 3 dl tejszínből kemény habot verünk.
A zselatint 3 ek vízzel lassú tűzön, kevergetve feloldjuk. Lehúzzuk a tűzről, a tejszínhabból egy kanálnyit a zselatinba keverünk, majd az egészet a tejszínes csokiba forgatjuk. Óvatosan hozzáadjuk a többi tejszínhabot is.
A csokikrémet a piskótára öntjük, egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük és habzsoljuk.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése