2014. november 1., szombat

Kókuszgolyó bulgurból




Nincs nálunk karácsony kókuszgolyó nélkül, atyám évente egyszer szabadul be a konyhába (na jó, ne legyek igazságtalan, ha szólok neki, hogy elkelne egy kis segítség, zokszó nélkül hasznossá teszi magát), csak azért, hogy ezt a finomságot elkészítése nekünk. Imádjuk az ő változatát, de ugye mostanában életmódváltásban vagyok, és miután felvásároltam a fél bioboltot, elkezdtem azon agyalni, milyen alapanyagból készítsem el a kókuszgolyót, úgy,  hogy ne hizlaljon túlságosan. Ezért nagyon megörültem, amikor rátaláltam erre a receptre Jucinál, mivel bulgurból sem volt volt hiány a spájzban, semmi akadálya nem volt, hogy gyorsított ütemben nekiálljak az elkészítésének. Hamar elkészül, és isteni finom, célszerű minimum dupla, de inkább tripla mennyiséget készíteni belőle, mert nagyon gyorsan fogy!


Kókuszgolyó bulgurból

Hozzávalók:
- 2 dl-es pohárnyi bulgur
- dupla mennyiségű tej
- 1 ek +1 ek (barna) cukor
- 2 tk (tönköly) búzadara
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 tk kakaópor
- 2 kupak rum
- 1 púpos ek szilvalekvár
Elkészítés:
A bulgurt 1 tk barna cukorral és dupla mennyiségű tejjel kis lángon, kevergetve puhára főzzük egy nagyobb lábosban. Ha készen van, hozzáadjuk a fahéjat, a búzadarát, és langyosra hűtjük. 
Hozzáadjuk a másik ek cukrot, a  kakaóport, a rumot és a szilvalekvárt, megkóstoljuk (mondom kóstoljuk, nem habzsoljuk, mert akkor nem lesz belőle kókuszgolyó - 2 falat és tessék letenni a kanalat, megéri!). Szóval, ha elég édesnek találjuk, gyorsan eltakarítjuk a szemünk ügyéből a hűtőbe, ahol minimum egy órát kell eltöltenie ahhoz, hogy jól formázható legyen.
Ha letelt az idő, hideg vizes kézzel golyóbisokat formázunk a bulguros masszából, megforgatjuk kókuszreszelékben, egy tepsire sorakoztatjuk, egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap pedig csak lesünk, hogy milyen gyorsan elfogynak a kókuszgolyók, ami nem csoda, garantáltan addig járunk rá, amíg van belőle!





Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése