2014. december 20., szombat

Mákos krémes



Nemsokára sül a mákos és diós bejgli (nem lesz recept, mert nem én fogom elkészíteni, hanem a sógorom, aki korábban pék volt, az ő reszortja ez nálunk már nagyon régen, isteni finom lesz most is biztosan, mint eddig mindig!), éppen ezért eszemben sem volt mákos sütit készíteni. De hát, ahogyan az nálam lenni szokott, a szemem el került a neten egy recept, amelybe első pillantásra beleszerettem, és innentől kezdve az észérveknek nem volt helye. Alig vártam, hogy sütő közelébe kerüljek, és már álltam is neki a finomságnak, amelyet egy kicsit macerás volt elkészíteni, de mennyei lett az íze, alig győzöm elrejteni a szemem elől, hogy a családnak is legyen mit nassolnia:-).

Mákos krémes

Hozzávalók:
Mákos réteghez:
- 25 dkg darált mák
- 2 tojás
- 15 dkg puha vaj
- 5 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 cs sütőpor
- 3 dkg liszt
Piskótához:
- 5 tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 3 ek víz
Krémhez:
- 4 dl tej
- 4 ek liszt
- 15 dkg puha vaj
- 13 dkg porcukor
Tetejére:
- 1 nagyobb tortabevonó 
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Először a mákos réteget készítjük el. Nemes egyszerűséggel minden hozzávalót összekeverünk egy nagyobb tálban, majd belesimítjuk a tepsibe. A piskótatésztával ugyanezt tesszük, azaz minden összetevőt elvegyítünk egy másik nagyobb lábosban (csak hogy legyen mit mosogatni), és ráöntjük a mákos rétegre. Betoljuk a sütőbe, kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Fogunk egy tálcát, sütőpapírt terítünk rá, és ráfordítjuk a megsült tésztát, ha kihűlt, óvatosan levesszük a tetejéről a sütőpapírt (azért nem melegen, hogy ne ragadjon rá a frissen sült piskóta).
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. Egy kisebb lábosban sűrű krémet főzünk a tejből és a lisztből, kihűtjük. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral. Amikor a főzött krém kihűlt, hozzákeverjük a vajas elegyhez. A kész krémet a tésztára simítjuk.
Kitartás, mindjárt készen vagyunk! Már csak annyi a dolgunk, hogy vízgőz fölött megolvasztunk egy nagyobb tortabevonót, és egyenletesen rásimítjuk a krémre. Egy éjszakára mehet a süti a hűtőbe, másnapra marad a szeletelés és a  habzsolás. Vigyázat, függőséget okoz!



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése