2015. január 29., csütörtök

Chilis-csokis torta habos-kávés krémmel



Csokitortából soha nem elég! Rengeteg változatát elkészítettem már, de ez nem akadályoz meg abban, hogy azonnal kipróbáljak egy olyan ízkombinációt a műfajban, amely még nem fordult elő. Ráadásul ma már nem esek pánikba, ha a finomság elkészítése közben derül ki, hogy valamelyik hozzávalót elfelejtettem beszerezni, nemes egyszerűséggel körülnézek a jól felszerelt spájzban és a hűtőben, hogy mivel tudnám helyettesíteni a problémás alapanyagot. Most is így jártam, elfelejtettem mascarponét venni a BBC Good Food-ban talált recepthez, viszont volt itthon tejföl, azt jól megporcukroztam, és a kérdés már meg is volt oldva. Gyorsan elkészíthető desszert, az íze pedig mennyei!


Chilis-csokis torta habos-kávés krémmel

Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg étcsoki
- 25 dkg vaj
- 1 ek instant kávé
- 1 tk chilipehely
- 6 tojás
- 4 ek barna cukor
- 17,5 dkg kristálycukor
- 4 ek darált mandula
Krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 2 dl tejföl
- 4 ek porcukor
- 1 ek instant kávé
Tetejére:
- kakaópor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, kivajazunk és lisztezünk egy 26 cm-es tortaformát, az alját kibéleljük méretre vágott sütőpapírral (tortaformát lefordít, késsel körülvágja a sütőpapírt, ennyi).
A csokit és a vajat vízgőz fölött megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a kávét és a chilipelyhet. 
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a csokis-vajas keveréket, majd a lisztet és a darált mandulát, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A tésztát a tortaformába öntjük, betoljuk a sütőbe és kb. 40 perc alatt készre sütjük (akkor jó, ha a süti széle teljesen megszilárdul, a közepe pedig még kissé lágynak tűnik). Kihűtjük.
A krémhez a tejszínben feloldjuk a kávét, majd kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a porcukrot. A krémet rásimítjuk a tésztára, megszórjuk kakaóporral. Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük és habzsoljuk.


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése