2015. március 11., szerda

Az igazi rizibizi



Mert az igazi rizibizi krémesen lágy, tele van ízekkel és - elég macerás elkészíteni. Egy jó papucs és nem kevés türelem is kell hozzá, mert emellett bizony ott kell állni, és keverni azt a szerencsétlen rizses kulimászt, amíg el nem készül. 20 perc, amit szívünk szerint kihagynánk az életünkből, viszont a végeredmény mindenért kárpótol. Megéri a szenvedést, nem? (a recept a Nők Lapjából származik)

Az igazi rizibizi

Hozzávalók:
- 50 dkg zöldborsó (részemről mirelit)
- 30 dkg rizottórizs 
- 25 dkg szalonna
- 1,5 l húsleves/zöldségleves (én feltettem a vizet forrni egy lábosban, majd beletettem 3 zöldségleves kockát, és addig főztem, amíg felolvadt benne)
- 1 dl fehérbor
- 1 nagy fej vöröshagyma
- extra szűz olívaolaj
- 2-3 dkg vaj
- 10 dkg parmezán (részemről trappista sikeredett)
Elkészítés:
A hagymát finomra aprítjuk, a szalonnát felkockázzuk, a sajtot lereszeljük.
Egy nagy serpenyőben megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a szalonnát, enyhén megpirítjuk. Beletesszük a zöldborsót, pár percig pároljuk, majd hozzáöntjük a rizst. Egy-két perc múlva hozzáöntjük a bort és folyamatosan kevergetjük, amíg rizs magába szívja. Ezután hozzáadunk egy merőkanál alaplevet, majd ízes szentségelés közepette addig folytatjuk ezt a műveletet, amíg el nem fogy az alaplé (mindig várjuk meg, amíg felszívja a levet, csak aztán rakjuk bele a következő merőkanál levet). 
Kellőképpen elunjuk az életünket, de egyszer csak eljutunk addig, hogy az utolsó merőkanál lé következzen. Ezt ne főzzük el teljesen. Keverjük hozzá a vajat és a reszelt sajtot azonnal tálaljuk. Locsoljuk meg olívaolajjal és szórjuk meg reszelt sajttal. Vigyázat, függőséget okoz!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése