2015. március 27., péntek

Bakonyi sertésszelet nokedlivel




Abszolút kedvenc nálam a bakonyi szelet, de eddig még soha nem készítettem el itthon, melynek legfőbb oka, hogy gyűlölök galuskát szaggatni, és ezt a finomságot én kizárólag azzal fogyasztom. A Vidék íze c. újságban láttam egy jó kis receptet, ami nagyon megtetszett, de a nokedliprobléma miatt jegeltem a projektet. Ámde betelt a mélyhűtő, valamit kezdeni kellett a benne tanyázó lefagyasztott sertéskarajjal, és mivel az ominózus recept éppen a konyhaasztalon hevert, úgy döntöttem, hogy ez egy jel, így eldőlt, hogy bakonyi szelet fog készülni ebédre. Nem volt nehéz elkészíteni a húst és a szószt, és legmélyebb döbbenetemre a galuskafőzés is simán ment, úgyhogy nem maradt más hátra, mint a habzsolás. Felvéve a családi receptek közé!

Bakonyi sertésszelet nokedlivel

Hozzávalók:
Bakonyi szelethez:
- 8 szelet sertéskaraj
- 40 dkg gomba
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- 2 tk őrölt pirospaprika
- só, bors
- 1 tk keményítő
- 1 dl fehérbor
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- olaj
Galuskához:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 dl víz
- csipet só
Elkészítés:
A sertésszeleteket kiklopfoljuk, enyhén sózzuk és borsozzuk, és 15 percig állni hagyjuk.
A vöröshagymát finomra, a gombát apróra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot felkockázzuk.
Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, elősütjük benne a húsokat, majd kiszedjük őket egy háztartási papírtörlővel (családi nevén: Szilvikével) kibélelt tányérra és félrerakjuk őket. Abban a zsiradékban, amelyben a húst megsütöttük, megdinszteltjük benne a hagymát, ízesítjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, a paradicsomot és a paprikát. Lefedjük, kb. 15 percig pároljuk, majd visszatesszük a serpenyőbe a húsokat, és puhára főzzük. Amikor elkészült, kiszedjük a húsokat, a mártás levébe belekeverjük az összevegyített tejfölt és keményítőt, hús vissza, és összeforraljuk.
Most jön a neheze, vagyis a galuska készítés. Egy kisebb tálban elkeverjük a hozzávalókat, majd lobogva forró vízbe szaggatjuk a tésztát (hogy én hogy rühellem ezt a melót!). Ha feljött a víz felszínére, még egy-két percig főzzük, majd leszűrjük. Én mindig böhöm nagy fazékban főzöm a galuskát, hogy minél előbb túl legyek az egészen. 
Ennyi, készen vagyunk, már csak tálalnunk kell a galuskát a gombás husival, és falatozhatjuk is a mennyeien finom ebédet!


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése