2015. március 16., hétfő

Fahéjas-diós csiga


Csigafüggésem még mindig végtelen, bármilyen variációt nagyon szívesen kipróbálok a műfajban. Azonban most kivételesen semmi extrára nem vágytam, csak egy sima diós tekercset szerettem készíteni reggelire. Nem kellett sokat keresnem a receptet, az egyik Nők Lapjában már korábban kinéztem magamnak ezt a fahéjas-diós változatot. Tényleg semmi különös nincs benne, egyszerűen csak  finom!

Fahéjas- diós csiga

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg puha vaj
- 1 tk só
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojássárgája
Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 tk fahéj
- 10 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A tejet mikróban meglangyosítjuk, belekeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálba tesszük, elkeverjük a cukrokkal és a sóval, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a puha vajat, a tojássárgáját, végül az élesztős tejet. Ruhaujjat felgyűr, tésztát begyúr, tiszta konyharuhával letakar, 30 percet keleszt.
A vajat megolvasztjuk, a töltelékhez egy kisebb tálban összekeverjük a darált diót, a cukrot és a fahéjat.
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, megkenjük az olvasztott vajjal, egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. Bejgliszerűen feltekerjük, felszeleteljük, a csigákat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, a változatosság kedvéért ismét letakarjuk tiszta konyharuhával, újabb 30 perces kelesztés következik.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a csigák tetejét lekenjük felvert tojással, betoljuk a sütőbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Egy pohár tejjel/kakaóval/kávéval mennyei reggeli/vacsora!


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése