2015. március 26., csütörtök

Gluténmentes Sacher-torta




Szerencsére nincs semmilyen ételallergiám, viszont szeretek a különféle "mentes" receptek között nézelődni, mert nemcsak finomak, hanem egészségesek is, és ugyebár jó lenne látni a kőkemény torna eredményét (egyre jobban látszik szerencsére, de mivel imádok sütni-főzni, és nem is áll szándékomban lemondani erről a szenvedélyemről, lassabban, mint szeretném, de valamit valamiért). Szóval, találtam egy nagyon jó kis újságot (Ízek és érzések, gyorsan elő is fizettem), amelyben sorjáznak az ínycsiklandozó büntetlen élvezetre csábító receptek. Amikor megláttam a Sacher-torta receptet, azonnal tudtam, hogy én ezt ki fogom próbálni. Nem csalódtam, gyorsan készen van és nagyon finom, azt hiszem, ez lesz a standard változat nálunk!

Gluténmentes Sacher-torta

Hozzávalók:
Tésztához:
- 8 tojás
- 12 dkg eritrit/xylit/cukor
- 15 dkg darált dió
- 8 dkg darált mandula
- 4 ek kakaópor
- 1 csipet só
- 10 dkg puha vaj
- 4-5 ek baracklekvár
Mázhoz:
- 10 dkg puha vaj
- 1 ek eritrit/xylit/cukor
- 2 ek kakaópor
- 2 ek tej
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a "cukorral". Egy kisebb tálban összekeverjük a diót, a mandulát, a kakaóport, és a sót. Hozzáadjuk a tojásos cukorhoz, belekeverjük a puha vajat, végül óvatosan a masszába forgatjuk a fehérjehabot. Kivajazunk egy 26 cm-es tortaformát, beleöntjük a tésztát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Akkor jó, ha a tészta közepe még laza és nedvdús, különben ki fog száradni!
Amikor kihűlt, kifordítjuk a sütőformából, és a tetejét - ami eddig az alja volt, ugye - , megkenjük sárgabaracklekvárral. 
A mázhoz vízgőz fölött megolvasztjuk a vajat a porcukorral, a tejjel és a kakaóval. Ráöntjük a lekváros piskótára, és készen vagyunk, már csak ki kell bírni azt az egy éjszakát, amit a hűtőben még el kell töltenie, aztán szeletelhetjük és habzsolhatjuk a mennyei finomságot!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése