2015. március 22., vasárnap

Vegán kakaós-diós csiga


Már napok óta készülök egy jó kis  kakaós-diós csiga sütésre. Eredetileg egyáltalán nem az egészségesebb változatban gondolkodtam, viszont közbejött egy Sándor-napi buli, és vele törvényszerűen a gyomorrontás (nálunk ilyenkor hatalmas trakta van, nekem pedig nem erős oldalam az önmegtartóztatás). A csigaterven nem akartam módosítani, viszont kénytelen voltam belátni, hogy valami kímélőbb receptet kell keresnem, tekintettel pici pocim állapotára. Szerencsére eszembe jutott, hogy már jó ideje kinéztem magamnak a Kifőztük oldalán egy vegán kakaós-diós csiga receptet, ideje volt előkeríteni. Picit változtattam rajta, és már álltam is neki a sütinek, ami nem macerásabb, mint a fehér lisztből készült változat, és legalább olyan finom. Érdemes adni neki egy esélyt!

Hozzávalók:
Tésztához:
- 5 dkg élesztő
- 2,5 dl kókusztej (részemről víz és kókusztejpor)
- 55 dkg tönkölybúza fehérliszt (ilyen pont nem volt itthon, bármelyik bio fehérliszt megteszi)
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 12 dkg barna nádcukor
- 16 dkg megolvasztatott kókuszzsír
- egy csipet só
Töltelékhez:
- 2,5 dl kókusztej (még mindig víz és kókusztejpor)
- 8 dkg kókuszzsír
- 30 dkg darált dió
- 5 ek kakaópor
- 1 tk őrölt fahéj
- 20 dkg barna nádcukor
Elkészítés:
A kókusztejet meglangyosítjuk a mikróban, belekeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba tesszük a liszteket, elkeverjük a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a felolvasztott kókuszzsírt és az élesztős kókusztejet. Ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuhával letakar, langyos helyen kb. fél óra alatt duplára keleszt.
Közben elkészítjük a tölteléket. Roppant bonyolult a történet: egy lábosba tesszük a kókusztejet, a kókuszzsírt, a darált diót, a kakaót, a cukrot és a fahéjat. Alacsony lángon összefőzzük és kihűtjük.
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen kinyújtjuk, egyenletesen megkenjük a töltelékkel, bejgliszerűen feltekerjük, és felszeleteljük. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, rásorakoztatjuk a csigákat, letakarjuk konyharuhával, fél órát kelesztjük. 
A megkelt tésztát megkenjük olvasztott kókuszzsírral, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. fél óra alatt készre sütjük. Egy pohár tejjel/kakaóval/kávéval mennyei reggeli/vacsora!


Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése