2015. március 12., csütörtök

Vegán kókuszos kuglóf



Időnként érdemes elhagynunk a komfortzónánkat gasztrotéren is. Valószínűleg soha nem kerül a szemem elé ez a recept, ha nem jön hozzám egy vegán barátom látogatóba, és én nem kezdek vegán reggeliötletet keresni a neten. Azonnal megtetszett a kókuszos kuglóf, nagyon kíváncsi lettem, hogy a nem általam megszokott alapanyagokból készültnek milyen lehet az íze. Nos, nem igaz, hogy a vegán péksütiknek nincs íze, nagyon is van, kb. olyan volt, mintha egy sima kókuszos kuglófot sütöttem volna, csak feleannyi cukrot tettem volna bele, mint szoktam. Finom reggeli lett belőle, érdemes adni neki egy esélyt!

Vegán kókuszos kuglóf

Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 12 dkg nádcukor
- 3 dkg kókuszreszelék
- 3 dkg puha kókuszzsír
- 4 dl kókusztej (4 dl forró vízben feloldott kókusztejpor)
- 1 cs szárított élesztő
- csipet só
Ganache-hoz:
- 2 dkg kakaópor
- 5 dkg kókuszzsír
- 0,5 dl juharszirup
- csipet só
Elkészítés:
A meleg kókusztejbe teszünk 1 tk cukrot, beleszórjuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a liszteket, elkeverjük a cukorral, a sóval, a kókuszreszelékkel, hozzáadjuk a kókuszzsírt és az élesztős kókusztejet, begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, meleg hely, 1 óra kelesztés.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, rudat formázunk belőle, megcsavarjuk, és beletesszük a puha kókuszzsírral kikent kuglófformába. Tiszta konyharuha, még mindig meleg hely, ezúttal fél óra kelesztés.
Előmelegítjük a 180 fokra előmelegített sütőt, betoljuk a sütőformát, kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!), kihűtjük.
A ganache-hoz egy lábosban összemelegítjük a juharszirupot, a kókuszolajat és a kakaót. A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a csipet sót. Langyosra hűtjük, és meglocsoljuk vele a kihűlt kuglófot. Szeleteljük, egy pohár tejjel/kakaóval/kávéval nagyon finom reggeli!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése