2015. április 21., kedd

Burgonyás cipócskában sült sonka




A húsvétnak már csak az emléke él, lassan elfogytak az utolsó maradékok is, már csak egy kevés sonka maradt. Szokásom szerint besokalltam krumpliból, már megint maradt néhány darab, amellyel sürgősen kezdenem kellett valamit. Szerencsére eszembe jutott, hogy a Vidék íze című újságban láttam egy receptet, amely kiváló megoldást kínál ezen égető problémákra. Gyorsan előkerítettem a receptet, és már álltam is neki az egyszerűen nagyszerű éteknek. Nem csalódtam, mennyei lett a végeredmény!

Burgonyás cipócskában sült sonka


Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 közepes burgonya
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tojás + 1 a lekenéshez
- 5 dkg vaj
- csipet só
- 40 dkg füstölt sonka
Elkészítés:
A burgonyákat megtisztítjuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörjük, kihűtjük.
A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sót, az áttört burgonyát, a mikróban meglangyosított vajat, a tojást és végül az élesztős tejet. Begyúrjuk a tésztát, tiszta konyharuha, meleg hely, fél óra kelesztés.
Lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát, 8 részre osztjuk, gombócokat formálunk belőlük. Egyesével ovális alakúra nyújtjuk őket, a közepükbe teszünk egy sonkadarabot és beletekerjük. A két végét úgy zárjuk le, hogy aláhajtjuk, így kis vekni formájúak lesznek. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a cipókat, bevagdossuk a tetejüket és megkenjünk felvert tojással. Nem kell még egyszer keleszteni, már mehet is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük őket. Egyszerű, gyors, ás nagyon finom reggeli/vacsora!


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése