2015. április 4., szombat

Húsvéti spenótos-tojásos szuflé



Igazából egyáltalán nem terveztem semmit sem főzni húsvétra (tele van a mélyhűtő lefagyasztott finomságokkal, azt kell pusztítani, hogy legyen hely az újabbaknak), de vesztemre megnéztem a Street Kitchen-t, és azonnal tudtam, hogy ez a szuflé nekem KELL! Miután sikerült beszerezni a hozzávalókat (atyaég, az a tömeg a Spar-ban, pedig direkt pénteken kora délelőtt mentünk, hogy elkerüljük a rohamot..), már álltam is neki a finomságnak. Gyors, egyszerű és hétköznapi hozzávalókból sikerült olyan mennyei étket összedobni, hogy képtelenség volt abbahagyni. Felvéve a családi kedvencek közé!

Húsvéti spenótos-tojásos szuflé

Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- só, bors, szerecsendió
- 2,5 dkg reszelt sajt + a tetejére
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk olívaolaj
- 4 db tojás
- 15 dkg bébispenót vagy zsenge spenót
- 4 ek zsemlemorzsa + a tetejére
- 4 db kemény tojás
Elkészítés:
4 db tojást keményre főzünk (lobogó forró vízbe bele, gyufa rá, 10 perc főzés, kivesz, ennyi). A sajtot lereszeljük. Egy mozsárba tesszük a fokhagymát, csipet sót és egy tk olívaolajat, és szépen péppé zúzzuk. A tejet langyosra melegítjük a mikróban. A kihűlt kemény tojást apróra vágjuk.
Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, 1-2 percig hevítjük, anélkül, hogy színt kapna. Több részletben felöntjük a tejjel, és minden részlet hozzáadása után csomómentesre keverjük egy habverővel. Sózzuk, borsozzuk, szerencsendiót reszelünk rá. Mehet bele a fokhagyma-pép, majd a reszelt sajt. 
Levesszük a tűzről, és egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük, és hozzákeverjük a masszához. Már csak a zsemlemorzsa és az apróra vágott kemény tojás maradt ki eddig a buliból, őket még hozzácsapjuk a többiekhez, és már készen is van a szuflé alapja.
Egy püspökkenyérformát (vagy több kis szufléformát, kinek mi tetszik) kivajazunk, megszórunk zsemlemorzsával, beleöntjük a masszát. A tetejét megszórjuk kevés morzsával és reszelt sajttal, és már tolhatjuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Iszonyúan nehéz megvárni, amíg langyosra hűl, mert mennyei illatok terjengenek a konyhában, de amint lehet, szeleteljük, és habzsoljuk. Vigyázat, azonnali függőséget okoz!



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése